Cara Letak kod HTML di blog post



Ok, kali ni aku nak kongsikan tentang macam mana nak letak kod html pada posting. Untuk pengetahuan korang, kod html tak boleh diletakkan pada posting secara sesuka hati. Ianya perlu di 'encode' terlebih dahulu. Kalau tak encode, kod html tu tak akan keluar. Tapi sebaliknya akan keluar widget atau gambar atau sebagainya. Biasanya blogger yang suka buat tutorial macam aku, akan encode kod HTML sebelum di letakkan pada posting. Apa apa pun, sekali lagi terima kasih pada Yahaya, sebab dia lah yang ajar aku cara encode kod HTML ni. Nak cuba tutorial ni? Hehe. Jom buat sama sama. Macam biasa (Read More)

1. Copy kod yang korang nak encode.

2. Pergi ke site HTML Entities

3. Paste kat bahagian Input (bawah)



4. Lepas tu klik encode. Bukan decode!

5. Lepas dah keluar tu, copy kod yang keluar kat bahagian output tu. Lepas tu barulah korang boleh letak kod tu pada posting. 


Hehe..Simple je tuto kali ni. Selamat Mencuba!

Sumber Asal : TaufiqTiramisu

Tiada ulasan: